Info / Rezervare:
Flag HUFlag RO+4-0730-617.310
Flag ENFlag DE+4-0730-617.312
Logo
HUROEN
Observator de urșiPaw IconUrşiiPaw IconGaleriePaw IconRezervarePaw IconLivePaw IconCazarePaw IconContact
Arc

Urşii şi alte animale

La observatoarele noastre, in afară de urși, puteți obseva si alte animale sălbaticel, cum ar fi: vulpi, porci mistreti, cerbi, caprioare. Rar puteți intâlni si pisică sălbatică, lup si râs.

Mai jos va prezentăm animalele cu care ne întâlnim mai des:

Photo FramePhoto FramePhoto Frame
Csipás
Balu
Málna
Photo FramePhoto FramePhoto Frame
Rozsdás
Béni
Góliát
Photo FramePhoto FramePhoto Frame
Irénke
Pumba
Ravasz

Prezentarea, modul de viaţă al ursului brun

Are un corp de 1–2,8 m lungime, iar greutatea corespunzătoare acesteia de 80–680 kg.

Ursul brun este tipic omnivor, mănâncă practic orice, fie iarbă, ciuperci, rădăcini, fructe de pădure, insecte, prăzi de dimensiunea mamiferelor mici sau a cerbilor. Vara consumă mai ales plante, fructe şi bulbi. În căutarea hranei, sapă cu preferinţă după animale care trăiesc în vizuini, ca de exemplu şoareci, marmote.

În meniul lor ocupă loc important antropodele, ca de exemplu larvele moliilor, iar proverbial mănâncă mierea cu plăcere. Aceste surse de proteină şi grăsimi sunt importante mai ales toamna, înainte de perioada de repaus, atunci când îşi face provizii în formă de grăsimi pentru lunile grele. Nu dispreţuieşte nici hoiturile.

Reproducerea ursului brun

În perioada de reproducere (fecundaţie, călduri) de 10–30 zile, ursoaicele se pot împerechea şi cu mai mulţi masculi. Masculii se luptă pentru dreptul de împerechere, iar învingătorul apără chiar şi 1-3 săptămâni femela câştigată.

Împerecherea are loc mai ales între lunile mai şi iunie, însă după fertilizare, embrionul se dezvoltă până la stadiul de blastocist, apoi dezvoltarea este sistată până la sfârşitul lunii noiembrie, când are loc implantarea şi începe dezvoltarea embrionului; perioada de gestaţie este de 6-8 săptămâni, adică puii neputincioşi, fără blană şi orbi (de obicei 2-3) se nasc iarna. Nou născuţii au la început 340-680 grame, dar cresc foarte repede: la vârsta de 3 luni cântăresc deja 15 kg, şi la 6 luni ajung la 25 kg. Sunt alăptaţi până la vârsta de 18-30 luni, dar după vârsta de 5 luni consumă şi altceva în afară de laptele de mamă. Puii rămân cu mama lor până la doua primăvară, dar de multe ori trăiesc împreună 3-4 ani. Urşii nu ajută în creşterea urmaşilor, ba chiar prezintă un pericol la adresa lor. Nu e de mirare că ursoaica devine agresivă faţă de atacatorii presupuşi sau reali (în această perioadă poate fi periculos şi asupra omului). Ursoaica reia ciclul reproductiv dupa ce puii devin independenti, sau pier înainte de vreme; aşa se explică instinctul ucigaş al masculilor.

Tinerii ajung la maturitate la 4-6 ani, dar cresc până la vârsta 10-11 ani. În natură trăiesc cca. 25 de ani, în captivitate însă pot ajunge şi vârsta de 50 de ani.

Ne-au srcis oaspeţii

Părerile de mai jos au fost scrise de oaspeţii noştri şi ei le-au trimis pe pagina noastră.
Quotation MarkSuntem nu prima dată la Dvs, la oservator de ursi, de fiecare dată am trăit clipe neuitată! Vreau să Mulțumesc lui Jolt si Alex pentru muncă minunată!
– Andrei Stefan
Quotation Mark
Quotation MarkParticiparea la observator a fost o experienţă de nedescris, atenţia faţă de oaspeţi este perfectă, totul este de calitate şi în stare excepţională, şi important că serveşte un scop nobil.
– Rácz Ildikó
Quotation Mark
Quotation MarkAm fost la patru observatoare din Transilvania, dar ce am întâlnit la voi, nu se compară. Voi sunteți cei mai buni, Observatoarele voastre sunt cele mai dotate, priceperea insoțitorilor este surprinzătoare. Atitudinea față de musafiri merita 100 de stele,iar țuica este dementială. Felicitări.
– Tamás Jenő
Quotation Mark
Mai multe păreri Trimite-ne părerea
Observator de urșiUrşiiGalerieRezervareLiveCazareContact